PETER DAHL

Swedish 1934

Peter Christian Dahl, född den 16 februari 1934 i Oslo, är en svensk konstnär.

Peter Dahl är son till Hans Peter Dahl och Ragna, född Askvik. Familjen flyttade i februari 1939 från Norge till Bromma i Stockholm. Han blev svensk medborgare 1954. Sedan 1999 är han gift med Tina Hamrin Dahl, fil. dr i religionshistoria och fil. mag. i statskunskap. De bor på Kungsholmen i Stockholm.

Dahl utbildades på Konsthögskolan i Stockholm 1958-63, samt undervisades på Gerlesborgsskolan 1959-69 och på ett flertal andra privata och statliga konstskolor. Han har varit huvudlärare på Valands konsthögskola i Göteborg 1971-73 och professor i måleri på Konsthögskolan i Stockholm 1975-79.

År 1970 blev Dahl ryktbar med målningen "Liberalismens genombrott i societeten" – även kallad "Sibyllatavlan" – ur serien Drömmar i soffhörnet. Tavlan, som ställdes ut på Göteborgs Konsthall, beslagtogs 11 december av polisen som efter ett halvår fick återlämna tavlan till Dahl. Den hänger numera på Göteborgs konstmuseum.

Peter Dahl fick sitt stora publika genombrott 1982 på Konstnärshuset i Stockholm med bland annat målningen ”Parken”. Ännu folkligare blev han med tolkningarna av samtliga "Fredmans epistlar", 87 litografier som visades runtom i landet från 1984. Dessutom presenterades målningar i Bellmans anda. Dahl är också känd för sin stora passion fantasivärlden Caribanien. På Sigurd Rings Gata 12 i Aspudden har Dahl haft sin ateljé på fjärde våningen med utsikt över Vinterviken; ateljén är i dag en bostadsrätt. Ateljén har senare legat högst upp i fastigheten på Norr Mälarstrand 26 på Kungsholmen i Stockholm med utsikt över Riddarfjärden.

År 2006 tilldelades Dahl medaljen Illis quorum av tolfte storleken. Han är representerad i Bonniers porträttsamling.